Blogg

Ekoxar och besök av den ökända hästen från Troja.

Jag har bara rapporterat en ekoxe i den stora undersökningen som länsstyrelsen i Östergötland gör, men jag har många fler ännu inte inskickade rapporter. Undrar hur vi ska tänka om statistiken när vi åkte hem mitt i ekoxesäsongen. Vi vet ju inte hur många som egentligen landade. Men om vi hade stannat kvar och rapporterat varje dags fynd hade man kunnat säga ”där ser ni det gjorde inget att man kalhögg granntomten”. Att vi bor mitt i ett intressant levande område är helt klart. Få se bara om det intressanta livet fortsätter när nu gränsen till det nya samhället går på andra sidan vår mur.

Här är en sällsynt liten Mindre Ekbock. Inte lika sensationell som den större Ekbocken, men ändå.

 

Nästa bild är två Ekoxar som gör nya Ekoxar. Honan här är betydligt större än hanen.

 

 

 

 

 

Och så var det den där trojanen Seach.conduit som nästan fick mig att paja mitt register i städiver. Kunde tack och lov återställas genom att med F3 öppna en valmeny vid datorstart där jag kunde välja åtgärd. Alltså inte en vanlig återställning av systemet. Kanske hade det räckt det vet jag inte eftersom jag inte provade.

Jag kollade först program i Windows ifall jag skulle hitta något konstigt. För att få bort Conduit körde jag ett program som heter ARO 2013. Datorn blev tydligt snabbare. Sen städade jag lite till med Windows egna program som avinstallerade allt möjligt onödigt. Dessförinnan hade jag låtit gratisprogrammet CC Cleaner ta bort så mycket det förmådde. Men en flik med Conduit fanns kvar när jag öppnade Chrome men programmet hade nu blivit betydligt mera diskret. Det var bara fliken. Leta mera i registret, hittade Chrome och extension, tog bort mera Conduit. Kaxig som jag är har jag fortfarande inte tagit kopia. Jag ska! Hittills har det gått bra peppar peppar. Men jag knackade inte på hövvet som min värmländske morfar kallade det som sitter högst upp utan på mitt skrivbord.

Nu är Conduit borta. Hopplöst att få in ett program i datorn som inte går att avinstallera. Jag måste bli bättre på att se upp när jag uppdaterar något. Det har hänt förr det här. Även då var jag inne och plockade i registret. Dessa program räknar sig som webbläsare och inte vet jag om det är därför som mitt annars så utmärkta antivirusprogram Eset inte upptäcker dem.

När jag var klar och blivit av med Conduit hade jag lyckats få in den tjatiga webbläsaren Ask. Men den går att avinstallera normalt.

Vad gjorde då Conduit? Jo den trögade ner datorn och tog över Chrome så vid start hamnade jag någonstans där man kunde köpa en massa onödiga saker. Den startsidan gick inte att ändra men när jag tittat på Conduits sida tilläts jag öppna Chrome.

Med andra ord den tar över sakta men säkert som förval och standardläsare.

Och nu? Ask är också borta, datorn fungerar och jo jag SKA ta en registerkopia.